Mé oblíbené vánoční pečení se opět blíží. Mimo jiné se chystám i na perníčky. Právě perníčky peču častěji od té doby, co mi trochu povyrostly děti. Ty perníčky rády mlsají a navíc už je dnes v klidu můžu zapojit do jejich přípravy. Vyzkoušených receptů mám více, ale momentálně peču nejčastěji podle receptu na perníčky ze špaldové mouky.
Původní rozpis ingrediencí jsem si lehce upravila, a to už u mě obvyklým odebráním části cukru a jeho výměny z bílého řepného za třtinový. Také jsem nahradila pšeničnou hladkou mouku špaldovou hladkou. Jeden by řekl, že velká změna to sice úplně není, ale pro mě pocitově ano. 🙂
Jinak jde o úplně běžný recept na perníčky, kde se používá čerstvě namleté nebo natlučené koření. Pokud by se vám ale do přípravné akce s mletím koření nechtělo, klidně použijte již hotové perníkové koření, které seženete v každém obchodě.
Tak prvnímu vánočnímu pečení zdar a pochutnejte si!
PERNÍČKY ZE ŠPALDOVÉ MOUKY
INGREDIENCE
70 g moučkového třtinového cukru (melu si sama třtinový cukr v elektrickém mlýnku)
½ lžičky mleté skořice
½ lžičky mletého anýzu
2 hřebíčky
2 kuličky nového koření
(= nebo místo uvedeného koření použijte 2 lžičky hotového perníkového koření)
300 g špaldové hladké mouky
½ lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
½ lžičky jedlé sody
75 g medu, teplého (nechám ho na pár vteřin ohřát v mikrovlnce)
60 g másla, pokojové teploty
1 vejce
Na potření:
1 vejce a 1 lžíce studené vody
POSTUP
- Připravte si 2 velké plechy na pečení cukroví a vyložte je pečícím papírem.
- První krok, který obvykle dělávám, než začnu zadělávat těsto, je mletí koření a cukru. Do elektrického mlýnku nejdříve nasypu celou dávku cukru a přidám všechno předepsané koření. Potom opakovanými pulzy umelu vše na jemný prášek.
- Na těsto dejte do větší mísy mouku, kypřící prášek a sodu, pak přisypejte rozemletý cukr s kořením a vše promíchejte.
- Do moučné směsi přidejte med, máslo a vejce a vypracujte těsto. Můžete pracovat ručně, ale protože udělat kompaktní těsto chvíli trvá, obvykle si pomáhám kuchyňským robotem, který vše pěkně uhněte. Když je těsto hezky soudržné, udělejte z něj kouli, zabalte do sáčku a dejte přes noc odpočívat do lednice.
- Druhý den nechte těsto chvíli odstát při pokojové teplotě a když už je dobře tvarovatelné, vyválejte ho na pomoučeném válu (nebo mezi dvěma potravinářskými fóliemi) na plát silný cca 4 mm, vykrájejte z něj libovolné tvary a přeneste je na připravené plechy.
- Troubu vyhřejte na 180 °C, vložte plech s cukrovím a pečte cca 10-12 minut, dokud okraje tvarů nezačnou lehounce zlátnout. (Pak stejně postupujte i s dalším plechem.)
- Upečené perníčky vyjměte z trouby, nechte chvilku zchladnout na plechu a ještě teplé je pomašlujte vajíčkem rozšlehaným s vodou. Získají tak hezký lesk.
- Vychladlé perníčky můžete ponechat jen tak, nebo je polévat polevami, sypat oříšky, cukrátky či jinak zdobit podle vlastní libosti.