Tvarohový chléb

Autor: Táňa
05/10/2018

Tvaroh mám v lednici téměř neustále a peču z něj velmi často. Hodí se do mnoha dezertů nejrůznějšího druhu. A jedním z takových rychlých tvarohových dezertů je tvarohový chléb.

Na přípravu velmi jednoduchý a přitom moc dobrý dezert. Hodí se jak na snídani nebo svačinu, tak jako sladké pohoštění pro návštěvy. Patří mezi recepty, kdy se ingredience jen promíchají, nalijí do formy a upečou.

Zastánci zdravějšího pečení mohou chléb upéci pouze z celozrnné mouky a bude výborný. Já jsem si oblíbila i tu variantu, kdy se celozrnná mouka namíchá s moukou bílou. Chuť je vyváženější, řekněme také tradičnější a chléb ve výsledku i nadýchanější. Kdo dává (nebo musí dát) přednost bezlepkovému pečení, mám vyzkoušenou i verzi s bezlepkovou moukou a výsledek je též skvělý. Recept je zkrátka celkem univerzální a variabilní.

Ať už peču bábovky nebo právě sladké chleby, mám ráda, když má vcelku prosté těsto nějakou přidanou hodnotu, něco navíc. Takže v podstatě pokaždé přidávám nejrůznější ořechy a semínka, pak také nasekanou čokoládu, případně rozinky v rumu a podobně. To je pro mě pak naprostá paráda. 🙂

Ať se vám chlebíček vydaří a třeba i rozšíří sbírku vašich oblíbených receptů. Dobrou chuť!

TVAROHOVÝ CHLÉB

INGREDIENCE

(1 lžíce = 15 ml, 1 tvaroh = 250 g, 1 kostka másla = 250 g)

4 vejce (zvlášť žloutky a bílky na sníh)
160 g světlého třtinového cukru
20 g vanilkového třtinového cukru
špetka soli
strouhaná kůra a šťáva z ½ citrónu (nejlépe chemicky neošetřeného)
2 lžíce rumu (nemusí být)
1 tvaroh (250 g), používám nejčastěji polotučný
125 g (½ kostky) másla, rozpuštěného a zchladlého
250 g celozrnné špaldové mouky (často dávám také 1:1 celozrnnou špaldovou a pšeničnou polohrubou)
1 kypřící prášek bez fosfátů
+ čokoláda, ořechy, semínka, rozinky dle chuti

POSTUP

  1. Formu na chléb vyložte pečícím papírem, nebo ji vymažte máslem a vysypejte moukou. Používám formu o rozměrech 26x10x6,5 cm.
  2. Ve velké míse šlehejte žloutky s oběma cukry a špetkou soli, dokud nebudou hezky nadýchané a světlé. Přidejte kůru a šťávu z citrónu, rum, tvaroh a máslo a znovu prošlehejte, až se všechny ingredience dobře spojí. Vmíchejte mouku s kypřícím práškem, případně podle libosti i nasekanou čokoládu, ořechy, rozinky apod. Nakonec do těsta zlehka zapracujte sníh z bílků vyšlehaný dotuha. Těsto vlijte do připravené formy a rozetřete dorovna.
  3. Troubu vyhřejte na 200 °C. Vložte formu s těstem a teplotu hned stáhněte na 180 °C. Pečte cca 1 hodinu, dokud není chlebíček upečený dozlatova. Pro zkoušku zapíchněte do těsta dřevěnou špejli. Když je chléb dobře upečený, těsto se nebude na špejli lepit a zůstane suchá.
  4. Hotový chléb vyjměte z trouby, nechte ve formě trochu zchladnout, a pak ho opatrně vyklopte na kovovou mřížku. Vychladlý chléb podávejte samotný, nebo dle chuti namazaný například máslem a džemem.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Like
Close
Close