Vánoční ovocný chlebíček

Autor: Táňa
27/11/2015

Vánovocchleb1

Vánoční pečení, to není jenom drobné cukroví, ale také například vánočky, štoly nebo sladké chlebíčky. A právě jeden takový vám dnes představím. Vánoční ovocný chlebíček. Sladké potěšení, které zpestří váš sváteční stůl a je plné výborných i zdravých ingrediencí, které tradičně patří k Vánocům. Ořechy, rozinky, mleté mandle, citrusová kůra, vanilka, skořice a další.

Moje verze receptu je celozrnná, použít na ni můžete jak špaldovou, tak i pšeničnou celozrnnou mouku. Příprava chlebíčku patří k těm snadnějším, protože se v podstatě vše jen smíchá, nalije do formy a upeče. Pak už tu voňavou krásu jen zalijete rozpuštěnou čokoládou, ozdobíte ovocem, ořechy nebo například cukrátky s vánočními motivy, a skvělý vánoční dezert je hotov.

Vánoční ovocný chlebíček vás potěší svou lahodností, šťavnatostí i hutností. Navíc vypadá velmi hezky také na pohled. Jako u jiných dezertů z celozrnné mouky mám pocit, že po uležení chutná ještě lépe, protože se všechny ingredience navzájem více prolnou a rozvine se jejich přirozené aroma. Ale samozřejmě můžete směle ochutnávat už hned po upečení :-).

Vyzkoušejte vánoční ovocný chlebíček a užijte si novou chuť. Věřím, že se vám dílko vydaří, že oživí vaše vánoční menu a že si rádi zakousnete :-). 

Vánovocchleb2

VÁNOČNÍ OVOCNÝ CHLEBÍČEK

INGREDIENCE

(1 hrnek = 250 ml, 1 lžička = 5 ml, 1 tabulka čokolády = 100 g)

3 vejce
40 g (⅕ hrnku) třtinového světlého cukru
1 lžička vanilky (extrakt, pasta apod.)
3 lžičky rumu
strouhaná kůra a šťáva z ½ citrónu (chemicky neošetřeného)
špetka soli
½ lžičky mleté skořice
80 g (½ hrnku) špaldové nebo pšeničné celozrnné mouky
50 g (½ hrnku) mandlové mouky (jemně umletých mandlí)
1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
150 g (1 hrnek) ořechů, natlučených nahrubo
100 g (⅔ hrnku) rozinek
150 g (1 hrnek) kandované citrusové kůry

Na polevu:
100 g (1 tabulka) hořké nebo mléčné čokolády (podle vaší chuti)
Na ozdobu:
mandlové plátky, kandované třešně, drcené pistáciové oříšky apod.

POSTUP

  1. Připravte si chlebovou formu a vyložte ji papírem na pečení, nebo ji vymažte máslem a vysypejte moukou. Já jsem použila formu o rozměrech 26x10x6,5 cm. Můžete ale použít i jinou vhodnou formu o objemu cca 1200 ml.
  2. Ve velké míse ručně nebo za pomoci robotu ušlehejte celá vejce s cukrem. Pak přidejte vanilku, rum, citrónovou kůru a šťávu, sůl a skořici. Dále vmíchejte celozrnnou a mandlovou mouku s kypřícím práškem a nakonec ořechy, rozinky a kandovanou citrusovou kůru. Těsto vlijte do připravené formy a uhlaďte dorovna.
  3. Troubu předehřejte na 180 °C, vložte naplněnou formu a pečte cca 30 minut nebo dokud nezačne těsto při okrajích zlátnout. Můžete také zkusit do těsta vpíchnout dřevěnou špejli, a když zůstane suchá bez nalepeného těsta, je chlebíček upečený.
  4. Upečený chlebíček vytáhněte z trouby a nechte ho několik minut odstát ve formě. Pak ho opatrně vyklopte a nechte vychladnout na kovové mřížce.
  5. Pak můžete chlebíček polít čokoládovou polevou. Na tu si v kastrůlku ve vodní lázni nebo nad velmi mírným plamenem nechte rozpustit čokoládu, a zatepla ji nalijte na chlebíček tak, aby trochu stekla i po jeho stranách. Nakonec chlebíček ozdobte podle libosti mandlemi, kandovanými třešněmi, pistáciemi atd.
  6. Chlebíček můžete servírovat ihned, ale pokud vydržíte do druhého dne, uleží se a bude ještě chutnější. Uchovaný na chladném místě vydrží několik dní.

Vánovocchleb3

Vánovocchleb4

Vánovocchleb5

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Like
Close
Close