Po nějaké době opět vkládám bezlepkový recept. Tentokrát na sušenky z kukuřičné a rýžové mouky s javorovým sirupem. Mít po ruce nějaké sušenky na rychlé smlsnutí se vždycky hodí, a tím spíš když jsou domácí, ze zdravých surovin a bez zbytečné chemie.
Já tyto sušenky občas peču svým dětem jako rychlou svačinku na ven. Bereme si je vždy do pevné krabičky, aby se příliš nerozdrobily. Díky obsahu kukuřičné a rýžové mouky jsou totiž velice křehké, a proto se s nimi musí opatrně manipulovat.
Obě zmíněné mouky jsou skvělé, ke zdraví přívětivé a velmi dobře jimi lze v receptech nahradit alespoň část mouky bílé či celozrnné. Chybí jim lepek, takže je bez problémů mohou konzumovat i lidé s lepkovou intolerancí. Ale pečivo s nimi je pak více drobivé a řekla bych, že i tak trochu písčité. Kdo se s kukuřičnou či rýžovou moukou ještě neseznámil, neměl by očekávat chuťové vlastnosti, jaké známe u bílé nebo celozrnné mouky. Jsou zkrátka trošku jiné a možná si je budete muset nejprve maličko oťukat, než jim přijdete na chuť. Rozhodně to ale zkuste. Objevíte nové chutě a ještě ulevíte tělu od lepku. Jak tedy vidíte, stále převládají pozitiva :-).
Abych ale nepsala jen o zdraví a výživě, musím podotknout, že sušenky jsou moc dobré. Skořice a vanilka dodávají sušenkám lehce kořeněné aroma, a javorový sirup je dobrou volbou, jak nahradit cukr a přidat zdravější sacharidy.
Příprava a upečení vám nezaberou mnoho času. A navíc získáte za odměnu neobvyklé, zajímavé sušenky, které se docela dobře hodí i na vánoční stůl jako zdravé cukroví. Upečte si je. Jsem zvědavá, jak vám budou chutnat :-).
SUŠENKY Z KUKUŘIČNÉ A RÝŽOVÉ MOUKY S JAVOROVÝM SIRUPEM
INGREDIENCE
(1 hrnek = 250 ml, 1 lžička = 5 ml, 1 kostka másla = 250 g)
120 g (½ kostky) másla, pokojové teploty
1 lžička vanilky (např. extraktu)
½ lžičky mleté skořice
špetka soli
60 ml (¼ hrnku) javorového sirupu, stoprocentního
100 g (¾ hrnku) kukuřičné mouky
30 g (¼ hrnku) rýžové mouky
POSTUP
- Připravte si 1-2 velké plechy a vyložte je papírem na pečení.
- Ve větší míse ušlehejte elektrickým šlehačem, případně ruční metlou, máslo s vanilkou, skořicí a špetkou soli. Pak vešlehejte javorový sirup a nakonec kukuřičnou a rýžovou mouku. Získáte velmi jemné, nepříliš tuhé těsto.
- Na připravený plech dělejte lžičkou nebo cukrářským sáčkem se zdobičkou malé hromádky a ponechte mezi nimi zhruba čtyřcentimetrové rozestupy.
- Troubu vyhřejte na 180 °C, vložte plech se sušenkami a pečte je cca 12-15 minut nebo dokud nezačnou na okrajích lehce zlátnout.
- Upečené sušenky vyjměte z trouby a ponechte je na plechu, dokud nevychladnou. Pak je můžete z plechu opatrně sejmout, jsou velmi křehké.
Z uvedeného množství ingrediencí připravíte cca 26 sušenek o průměru 5 cm.
Moc děkuji za tento recept, dělala jsem ho už několikrát v různých variacích (různé bezlepkové mouky a sirupy + místo másla bezmléčný tuk). Je skvělý a na rozdíl od jiného bezlepkového pečiva se mi sušenky vždy povedou!
Kláro, děkuju, jsem ráda, že se Vám sušenky podle receptu daří. A ty Vaše variace určitě musely být moc dobré. Mějte se hezky. Táňa