Nedávno jsem přislíbila přidání receptu na jemný vanilkový cheesecake. Tady tedy je.
Tento cheesecake je opravdu velmi jemný a vláčný. Kouzlo správné konzistence spočívá zejména v pomalém pečení na mírnou teplotu a v následném pozvolném chladnutí ve vypnuté troubě. Poté se cheesecake nechává uležet přes noc v lednici. Jak je vidět, příprava vyladěného cheesecaku vyžaduje dostatek času a trpělivosti, ale věřte, vyplatí se to.
TIP! Několik cheesecakes a koláčů s tvarohovo-sýrovou náplní na blogu už mám. Vyzkoušejte také:
Malinový cheesecake
Dýňový cheesecake s ořechovou pokrývkou
Křehký tvarohový koláč s čokoládou
Limetkový tvarohový koláč
JEMNÝ VANILKOVÝ CHEESECAKE
INGREDIENCE
Těsto:
200 g sušenek, nadrcených najemno (např. ovesné, BeBe, Esíčka atd.)
70 g másla, rozpuštěného a zchladlého
Náplň:
250 g tvarohu (používám polotučný)
160 g Lučiny (žervé, krémového sýru)
180 g zakysané smetany
1 lžička vanilkového extraktu
1 lžička citrónové šťávy
nastrouhaná kůra z ¼ citrónu (nejlépe chemicky neošetřeného)
1 lžíce (7 g) kukuřičného škrobu (Maizena)
140 g světlého třtinového cukru
3 vejce
POSTUP
- Připravte si dortovou formu o průměru 19 cm a velký plech. Formu nemusíte vymazávat ani vysypávat.
- Ve větší míse promíchejte nadrcené sušenky s máslem. (Sušenky drtím tak, že je dám do mikroténového sáčku a jezdím po nich válečkem na těsto, dokud z nich není drobenka.) Směs přendejte do formy a pomocí skleničky s hladkým dnem ji upěchujte po dně a vymačkejte i do boků formy, aby vznikl zvýšený okraj.
- Pak si nachystejte náplň. V míse rozšlehejte tvaroh, Lučinu a zakysanou smetanu. Přidejte vanilku, citrónovou šťávu a kůru, škrob a cukr a dobře prošlehejte. Nakonec postupně vešlehejte všechna vejce. Hotovou náplň nalijte na korpus ve formě a urovnejte.
- Troubu vyhřejte na 160° C. Naplněnou dortovou formu postavte na velký plech a společně vložte do trouby. Pečte 1 hodinu. Pak troubu vypněte a cheesecake v ní nechte dojít až do úplného vychladnutí.
- Hotový vychladlý cheesecake vyjměte z trouby, vložte ho i s formou do lednice a nechte chladit přes noc. Druhý den můžete cheesecake podávat.
- Před servírováním můžete cheesecake ozdobit dle vlastního uvážení, ale jinak je sám o sobě moc dobrý a chuťově vyvážený. Čím více je uleželý, tím je lepší. V chladnu bez újmy vydrží 2-3 dny.