Rybízovou zmrzlinu jsem letos dělala poprvé, ale zato opakovaně, protože jsme si ji doma hned oblíbili.
Je příjemně nakyslá a osvěžující, a když se dostatečně osladí, přirozená mírná štiplavost červeného rybízu v ní vůbec nevadí. Naopak bych řekla, že tahle zmrzlina je svou neotřelou chutí (i krásnou růžovočervenou barvou) vítanou obměnou mezi tradičnějšími zmrzlinovými příchutěmi, na léto jak dělanou.
Kromě rybízu na ni potřebujete už jen cukr, smetanu a mléko. Opravdu jen několik základních ingrediencí, ze kterých získáte skvělou domácí zmrzlinu.
Navíc je to další výborný způsob, jak zužitkovat zásoby rybízu, ať už čerstvého, či mraženého.
A pokud máte rádi i jiné rybízové dezerty, zkuste třeba tuto Rybízovou bublaninu s drobenkou.
E-SHOP s vůní vanilky! Navštivte také náš e-shop a vyberte si něco pro radost.
RYBÍZOVÁ ZMRZLINA
INGREDIENCE
(1 hrnek = 250 ml)
240 g (1 a ½ hrnku) červeného rybízu, omytého a odstopkovaného (můžete použít i rozmražený rybíz)
170 g (¾ hrnku) cukru (třtinového nebo řepného podle chuti)
250 ml (1 hrnek) smetany ke šlehání
250 ml (1 hrnek) mléka (používám polotučné)
POSTUP
- Na výrobu zmrzliny budete potřebovat buď zmrzlinovač, nebo nádobu vhodnou na mražení, která pojme množství zmrzliny o objemu cca 1000 ml.
- Do vyšší plastové nádoby vložte rybíz, ponorným mixérem ho rozmixujte dohladka, a pak přeceďte přes jemné sítko. Získáte tak cca 200 ml řidšího pyré.
- K rybízu přidejte ostatní ingredience, tedy cukr, smetanu a mléko, a znovu krátce promixujte ponorným mixérem.
- Rybízovou směs vlijte do zmrzlinovače a nechte mrazit podle návodu, který k vašemu stroji patří. Pokud nemáte zmrzlinovač, směs vlijte do jiné připravené nádoby a dejte ji chladit do mrazáku. Zmrzlina bude potřebovat několik hodin, než bude dostatečně zmražená. Během té doby ji několikrát promíchejte, aby ovocná hmota tuhla rovnoměrně, netvořily se v ní ledové krystalky a výsledná zmrzlina měla jemnou konzistenci.
- Pokud je hotová zmrzlina příliš pevná, nechte ji po vytažení z mrazáku chvíli stát při pokojové teplotě, aby povolila a dobře se porcovala. Zmrzlinu můžete podávat samostatně i jako součást pohárů.